All we know is falling.

Albume care schimbă.

Cine mă cunoaşte, ştie că Paramore sunt formaţia mea preferată, de un an de zile. Mi se pare normal şi cinstit să scriu câte ceva şi despre ei. Nu ştiu dacă or să îmi placă mereu, am trecut prin multe ”schimbări” de stiluri până acum, şi iată că puştii încă îmi plac la fel de mult. Nu vreau ca peste un an să citesc asta şi să spun ”vai ce rahat ascultam”; sper să nu fie cazul.

All we know is falling.

Primul album al formaţiei nu este pentru oricine. Ştiu că nu sună prea drăguţ, dar după mine, ăsta rămâne cel mai bun şi matur album al formaţiei americane de pop-punk Paramore(deja m-am săturat să scriu asta pentru tot, devine un automatism, lol), album lansat în 2005, pe vremea când membrii formaţiei aveau 16-18 ani.

Albumul intră tare, cu ”All we know”. O piesă puternică, o adevărată furtună. Aş vota melodia asta ca fiind cea mai bună primă piesă a albumelor Paramore, mult mai sigură decât ”For a pessimist, I’m pretty optimistic”, si ”Careful”. Da.

Melodia are o tentă de frustrare, solista formaţiei fiind acompaniată de un instrumental dur, puternic, sigur(ştiu, mă repet). Vocea ei este la cel mai înaltă capacitate pe care o poate atinge. O melodie aşa puternică dpdv al instrumentalului nu poate sta pe loc dpdv al versurilor, după cum urmează:

We’ve tried so hard to understand, but we can’t.
We held the world out in our hands and you ran away.

[…]

Cause all we know is falling, it falls.
Remember, cause I know that we won’t forget at all.

Urmează ”Pressure”, una dintre cele mai de succes melodii ale trupei. Recunosc, eu nu îi găsesc ceva foooarte special, daaar, rămâne o melodie bună, o melodie etalon pentru album. Instrumentalul curge uşor, la fel şi vocea roşcatei, fără mari eforturi, şi fără mari derivaţii de note pe portativ.

”Tell me where our time went
And if it was time well spent
Just don’t let me fall asleep.”

Melodia 3 de pe album, ”Emergency”, merită titlul pentru perfecţiune muzicală, şi nu spun vorbe destul de mari. O altă piesă puternică, cu versuri sincere, compusă de către solista la o vârstă a dracului de fragedă, inspirată din divorţul părinţilor ei, atentie! Aici nu prea ştiu ce să comentez, am spus, piesa perfectă.

I think we have an emergency
I think we have an emergency
If you thought I’d breathe then you were wrong
Because I won’t stop holding on
So are you listening?
So are you watching me?

[…]

Cause’ I’ve seen love die way too many times
When it deserved to be alive
I’ve seen you cry way too many times
When you deserved to be alive.

A 4-a piesa a albumului, ”Brighter”, vine ca o auto-lămurire a solistei, care reuşeşte să pună cap la cap sentimentele contradictorii din primele 3 piese. Despărţirea, ruperea lanţului se produce aici, refrenul e mai vorbăreţ decât am putea cere, Hayley cerând o ultimă şansă, fiind totuşi, la final, resemnată cu sfârşitul.

Now I think we’re taking this too far
Don’t you know that it’s not this hard?
Well it’s not this hard
But if you take what’s your’s and I take mine
Must we go there?
Please not this time. No, not this time.

[…]

And if you ran away,
I’d still wave goodbye
Watching you shine bright.

A 5-a piesă mi se pare că intră foarte jucăuş, dar se îneacă repede în durerea piesei precedente. ”Here we go again” vine ca o lămurire a solistei, care ne spune că se simte bine, dar rămâne tristă după plecarea lui.

And here we go again
With all the things we said
And not a minute spent
to think that we’d regret

[…]

I’ll write you to let you know
That I’m alright
Can’t say I’m sad to see you go
Cause I’m not.

Let this go”, a 6-a piesă a albumului, vine parcă cu o dorinţă a solistei de a reveni la ce a fost înainte. Pe strofe vocea ei sună oarecum bolnăvicios, refrenul însă trezeşte totul la realitate.

please don’t get me wrong
because I’ll never let this go
but I can’t find the words to tell you
I don’t want to be alone
but now I feel like I don’t know you oh.

”Whoa”, a 7-a piesă a albumului este mult mai veselă faţă de tot ce-am auzit până acum pe album(nu că până acum ne-am fi tăiat venele la auzul pieselor). Melodia este mai mult un imn al formaţiei, imn continuat şi pe celelalte 2 albume. Hayley cântă despre bucuria de a fi auzită, bucuria de a cânta, de a avea şansa de a exprima ceea ce simte. De-ar fi stiut ea ce succes o aşteaptă, hihi.

And we’ve got everybody singing
Whoa, whoa, whoa, whoa
We’ve got everybody singing
Whoa, whoa, whoa, whoa.

Albumul se încheie superb, sublim, magistral, cu 3 piese pentru eternitate, cel puţin pentru mine. Avem ”Conspiracy”, o superbă baladă, însă nu o baladă moale, nunu, un cântec puternic, din toate punctele pe care l-ai putea privi. Melodia este una tristă. Eu unul o simt până în măduva oaselor. De la cap, la coadă.

Explain to me
this conspiracy against me, yeah
And tell me how
I lost my power, oh yeah.

Urmează ”Franklin”, o melodie scrisă mai degrabă la momentul întoarcerii formaţiei în oraşul natal. Melodia începe dintr-o dată cu Hayley cântând, ”When we get home, I know we won’t be home at all, this place we live, it is not where we belong”. E un sentiment pe care n-aş vrea să-l trăiesc. Ce e şi mai frumos la balada asta este că pe refren apare şi Josh Farro, chitaristul formatiei, făcând un fel de backing vocals. FRUMOS. Sfârşitul îl are doar pe Josh, cu Hayley cântând uşor:

‘cause you remind me of a time
when we were so alive
do you remember that?
do you remember that?

În fine, ultima melodie a albumului, ”My heart”, vine cu concluziile lui Hayley in legătură cu relaţia despre care ne-a tot cântat. Piesa intră tare în pâine, strofa o face să revină la calm, refrenul o ia iarăşi razna. ”Sing us a song, and we’ll sing it back to you, we could sing our own, but what would it be without you?” La 2:10 încep poate cele mai frumoase momente ale discografiei formaţiei, si senor! This heart it beats, beats for only you, my heart is yours! Cântă Hayley din toţi rănunchii, cu Josh scoţând nişte sunete GENIALE, originare unor trupe pe care nu prea le înghit eu de regulă, dar care aici se aud minunat. Pot spune despre ”My heart” un singur cuvânt: MASTERPIECE.

This heart, it beats, beats for only you (It beats, beats for only you)
My heart is yours (My heart is yours)

This heart, it beats, beats for only you (Please don’t go now, please don’t fade away)
My heart, my heart is yours (Please don’t go now, please don’t fade away)

(Please don’t go now, please don’t fade away) My heart is yours
(Please don’t go now, please don’t fade away) My heart is yours
(Please don’t go, please don’t fade away)
(Please don’t go now, please don’t fade away) My heart is…

Un album care nu e perfect. Dar sincer, cine a ascultat albume perfecte până acum ? 9/10.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: